// dimo

Начало / Новини / Топ 10 на българските университети

Новини

Топ 10 на българските университети

Топ 10 на българските университети

Две агенции работят в момента по критериите за класация на ежегоден топ 10 на българските висши учебни заведения, който се въвежда от 2011 година. Решението беше взето след като ректори възнегодуваха срещу субективната оценка за финансране на университетите. Според ректора на Софийския университет Иван Илчев, философията за разпределяне на средствата трябва да се промени, защото е неправилно университетите да бъдат приравнявани, а ректора на Технически университет София Камен Веселинов отбелязва, че на дъното на списъка са техническите училища, което скоро ще доведе до липса на инженери на пазара на труда. Според министъра на образованието Сергей Игнатов, въвеждането на топ 10 ще направи по обективно финансирането, като в основата ще стои критерия за кариерна реализация на студентите след завършване на висше образование.

Националното представителство на студенсите съвети добавя, че освен това е важно да има държавен регистър на специалностите, за да се предотврати създаването на "измислени специалности", което обаче е в разрез с автономността на университетите. Възможно е обаче създаването на общи направления съвместно с бизнеса, като се осигуряват стажове за студентите, а на фирмите предлагащи стажантски места се предлагат данъчни преференции.

Определеният бюджет за образование за тази година е 2,669 млрд. лева, като от тях 1,950 млрд. са за средните училища. За висше образование има увеличение на субсидията с 25 млн. лв., което се дължи на нарасналия брой студенти.
Коментари

hack

на майка ти путка педал нещастен

guess who

Brankata e izvesten, a ti si kesten! :D