// dimo

Начало / Новини / Международен конкурс - журналисти срещу наркотиците

Новини

Международен конкурс - журналисти срещу наркотиците

Международен конкурс - журналисти срещу наркотиците

източник: Djuliet

Международният журналистически конкурс се провежда в рамките на информационна кампания по проект “Addicted to Life”, финансиран от Генералната дирекция на ЕК „Правосъдие, свобода и сигурност”. В него могат да се включат журналисти от България, Франция, Унгария и Македония, проявяващи интерес към теми, свързани със социалните и здравните аспекти на употребата на наркотични вещества. За всяка от страните е предвидена награда в размер от 1000 евро за най-добър журналистически материал по темата.

Председателят на националното жури за България е г-н Огнян Златев, управител на Център за развитие на медиите.

Критериите, по които ще се оценяват постъпилите материали са:

  • Специален фокус върху употребата на амфетамини;
  • Акцент върху употребата на наркотици сред младежите;
  • Релевантност на материала;
  • Плурализъм на представените гледни точки;
  • Етика

В конкурса ще бъдат включени и селектирани материали от медиен мониторинг по темата, обхващаш периода 1 март-30 септември. Процедурата ще включва два етапа. През първия комисия за всяка от четирите държави, включваща медиен експерт, експерт по проблемите на употреба на аркотици и координатор от всяка от партниращите организации, ще излъчи петте най-добри материала за съответната държава. Във втория етап международно жури ще избере между 20-те номинирани материала, най-добрия за всяка от държавите. Почетен председател на международното жури е генералният секретар на Медийната организация за Югоизточна Европа (SEEMO) Оливър Вуювич. На официална церемония ще бъдат връчени четири отличия (парична награда и грамота) за всяка от държавите, участнички в журналистическия конкурс, подробностите, за която ще бъдат оповестени допълнително.

Крайният срок за изпращане на материалите е 30 септември 2010 г. За България, материалите за участие, могат да се изпращат на e-mail адрес ozlatev@mediacenterbg.org.

Повече информация може да получите на сайта на конкурса.
Коментари