// dimo

Новини

2 юли

Снимка на предполагаемо НЛО над планината Вашингтон в Ню Хампшър, направена през 1870 г.

източник: Wikipedia

Световен ден на неидентифицираните летящи обекти (НЛО) ;)

През 2001 г. Хактан Акдоган, създател на Международния музей на НЛО в Истанбул, Турция, публикува предложение за честването на празника по повод годишнина от инцидента в Розуел, САЩ (юни – юли 1947), където е намерено катастрофирало НЛО.

В нощта на 4-ти юли 1947 г. нещо се разбило до градчето Розуел, щата Ню Мексико. Няколко дни преди сблъсъка, местни жители съобщили, че са видели НЛО. В самата празнична нощ, собственикът на ранчо "Мак" Брейзъл открил нещо като летяща чиния, разбила се в имота му. Тя обаче не била най-интересната находка - до нея се намирали телата на четирима от пътниците, трима от които мъртви. Всички били ниски, със сива кожа, големи глави и огромни черни очи. Човекът се обадил в близката военна бза, откъдето поели контрол над нещата.

Преди термините „летяща чиния” и „НЛО” да бъдат измислени, съществуват съобщения за странни неидентифицирани въздушни феномени. Такива съобщения има от средата на XIX в. до началото на XX в. Те включват:
* Юли, 1868, изследователи на този феномен определят първото модерно документирано наблюдение, че се е случило в града Копиапо, Чили.
* На 25 януари, 1878, Denison Daily News публикува статия, в която местия ермер Джон Мартин твърди, че е видял голям, тъмен, кръгъл летящ обект, наподобяващ летящ балон с „невероятна скорост.”
* На 28 февруари, 1904, Лейтенант Франк Скофилд съобщава, че трима членове от екипажа на американския кораб „Съплай“ са видели странни обекти 300 мили западно от Сан Франциско. Скофилд описва три ярки червени обекта, наподобяващи яйца да летят във формация, след което се издигнали над облаците.
* Необичаен феномен е наблюдаван на 17 ноември, 1882 от астронома Едуард Ултър Маундер, както и от още няколко европейски астрономи. В списанието The Observatory Маундер описва “странен небесен посетител”, които имал формата на дирижабъл (както го описва през 1916). Обектът е би много ярък, имал добре очертани ръбове и бил тъмен в центъра, имал зелено-бял цвят, дължината му билаоколо 30 градуса и 3 ширина, и се движел по небето около 2 минути от изток на запад. Маундер казва, че е бил много по-различен от метеор или сияние, което е виждал. Въпреки това, Маундер (и някои други астрономи) смята, че вероятно е свързан със слънчевите петна появили се по това време.
* Така нареченият инцидент Фатима или “Чудото на слънцето,” наблюдаван във Фатима от десетки хиляди на 13 октомври, 1917, е смятан от някои за НЛО.
* На 5 август 1926, докато пътува за планините Хъмболд, Николай Рьорих съобщава, че членове от неговата експедиция са видели високо в небето „нещо голямо и бляскаво, което отразявало слънцето и се движело с много голяма скорост”.
* По време на Втората световна война са наблюдавани така наречените „Фу-изтребители” (топки от светлина), които са следвали самолетите както на Съюзниците така и на Оста [11].
* На 25 февруари, 1942, американската армия засича и визуално, и на радар неидентифициран летателен апарат над Лос Анджелис, Калифорния. Апаратът останал в небето въпреки поне 20 минутната стрелба по него. Произходът на апарата остава неизяснен. Инцидентът по-късно става известен като Битката за Лос Анджелис.
* През 1946, са направени повече от 2000 съобщения за неидентифицирани летателни апарати в скандинавските страни, заедно с изолирани съобщения от Франция, Португалия, Италия и Гърция, тогава са наричани „руска градушка”, а по-късно и „ракети-призраци,” защото се е смятало, че мистериозните обекти са руски тестове на трофейни германски ракети Фау-1 или Фау-2. Оказало се е, че случаят не е бил такъв и феноменът останал необяснен. Над 200 са следени с радар и биват определени като “реални физически обекти” от шведските военни. Голяма част от останалите са смятани за метеори.
В Бълария първото документирано свидетелство е от 1858 г. във варненското село Аврен, когато три приличащи на звезди тела преминават над Гергьовденския общоселски събор. Инцидентът е описан от Илия Блъсков, който посещава селото 8 години след това.
Коментари