// dimo

Начало / Младите блогъри / Конкурс за градски дизайн на София

Конкурс за градски дизайн на София

Конкурс за градски дизайн на София

view.point

Първо: Честита Коледа и честита нова година, разбира се.
Второ: Вкючете се в конкурсът, който Столична община обяви на 16 декември 2009 за 'Общински типови проекти за преместваеми обекти, рекламни и информационни елементи и за елементи на градското обзавеждане'. Съобщавам чак сега, защото чух преди два дни, а гледам и че до Дневник новината е достигнала с две седмици закъснение. Само КАБ бяха светкавични този път, а аз явно по-често трябва да им надничам в сайтовете.
 

По същество. Добре е, че едно от начинанията на новия кмет, е първо да обърне внимание на дизайна на града. Усеща се нуждата от подсъзнателно подсказване на визуална идентичност в София. Крачката е важна и не знам, защо повече медии не са обърнали внимание на конкурса. В него са включени всевъзможни обекти на граския дизайн - от рекламни пана до спирки, пейки и кошчета. Може да се участва с всички обекти, а може и само с някои. Наградния фонд общо е 140'000 BGN, а регистрационна такса 60 BGN.
Другото ми недоумение, идва от факта, че в конкурса могат да участват само архитекти и то с пълна проектанстка правоспособност. Сякаш дизайн на градски елементи могат да правят само и най-добре те?! Това може само да ме накара да приканя колегите, които няма да участват, да дадат едно рамо на дизайнери с желание за изява в полето. Усещам как някой ще кже, че в тази криза ни се дава хляба в ръцете, пък аз го блъскам. Но според мен има много хора неархитекти, които също доста компетентно могат да дадат идеи за визуалния код на града. Ясно е, че при по-широко участие, резултатите ще са по-добри. Намалява се и възможността в следващите години да гледате всеки ден нещо, от което ви се повръща.
Въпреки тези подоробности, Йорданка Фандъкова заслужава похвали за организирането на конкурса. Очевидно от нас зависи да разгласим новината за съществуването му.
Коментари